The Reggia of Venaria

La Venaria Reale is one of the finest examples of the majesty of 17th and 18th century architecture and has become one of Italy’s five most visited cultural sites.

La Venaria Reale, declared part of UNESCO’s World Heritage, lies at the heart of the Circuit of Royal Residences of Piedmont and it is connected to other Royal Residences in the vicinity and to Turin’s concentric Museum District.

The monumental palace, that covers an overall surface of over 110,000 square meters, is a celebration of universal baroque: the enchanting scenario of the Hall of Diana designed by Amedeo di Castellamonte, the solemnity of the Great Gallery and the Church of St. Hubert, the grandiose complex of the Juvarra Stables designed by Filippo Juvarra in the 18th century, the sumptuous decorations and the imaginative installations by Peter Greenaway on life at court are the ideal setting for the Theatre of History and Magnificence, the permanent display devoted to the House of Savoy that takes our visitors on a tour that extends over almost 2 km, from the underground level to the piano nobile (main or reception floor) of the Reggia.

The Venaria Reale Project, promoted by the European Union and coordinated by the Ministry for the Cultural Heritage and Regione Piemonte, was the largest restoration project in Europe concerning a cultural asset. It aimed to revive the baroque splendour that inspired Duke Carlo Emanuele II of Savoy who, in the mid-17th century, conceived the plan for the Reggia di Venaria, that is now once again a symbol of modernity and culture.

The Venaria Reale Project is, as of today, still the most important European undertaking for the restoration and promotion of a cultural asset and its adjacent territory. Exception for the vast size of the palace, complexity of the restoration and its positive repercussions for the adjacent territory, experimental materials utilised, restoration techniques and cost saving technology employed.

Torchio Marmi actively participated in the restoration project having responsibility for the restoration and resurfacing of the entrance floors to the reception floor and the entrance to the “Salone d’Onore” (Honour or Reception Salon).   The main challenge was to reconcile aesthetic requirements with the need to preserve the historicity of the surfaces.   The restoration therefore was conducted in a manner that respected the original architecture and historical floorings by careful preservation of the originals and adding missing material to the repetitive pattern sections, thereby maintaining fully the original historical aspect of the floorings yet also allowing for a vision of the complete floor surface.